dimecres, 23 de juliol del 2014

Santa Teresa Beneta de la Creu (Edith Stein)



Co-Patrona d’Europa

Festa el 9 d’agost

Edith Stein, en religió Teresa Beneta de la Creu (Wroclaw, 12 d'octubre de 1891 - Camp d'extermini d'Auschwitz, 9 d'agost de 1942) va ser una filòsofa alemanya; convertida del judaisme ortodox a l'ateisme i després al catolicisme; i religiosa de l'Orde dels Carmelites Descalços. Va ser detinguda pels nazis i enviada al camp d'extermini d'Aushwitz, on va morir. El 1998 Joan Pau II va proclamar-la santa i l'any següent va ser declarada co-patrona d'Europa.                                                     
       Edith Stein va néixer a Breslau (actual Wroclaw, llavors ciutat alemanya i avui part de Polònia), última de deu fills d'una familia ortodoxa jueva.
         El 1904 es va fer atea. Va estudiar filología alemanya, filosofía, psicología i historia a les universitats Wroclaw, Göttingen i Freiburg im Breisgau. A Göttingen va ser deixeble d'Edmund Husserl i el va seguir com a ajudant a Freiburg. El 1916 va obtenir el doctorat en filosofia amb una tesi sota la direcció de Husserl Zum Problem der Einfühlung (El problema de l'empatia) i va passar a ser professora de la universitat de Freiburg.
         Malgrat que ja havia estat en contacte amb el catrolicisme, només després de llegir l'autobiografia de Santa Teresa de Jesús, durant les vacances de 1921, va convertir-s'hi i va abandonar el judaisme. Batejada l'1 de gener de 1922 va renunciar a la plaça d'ajudant de Husserl per a anar a ensenyar a una escola dominica de nenes a Espira (1922-1932). Durant aquest període, va traduir la De veritate de Tomàs d’Aquino a l'alemany, familiaritzant-se amb el pensament filosòfic catòlic. El 1932 es va convertir en professora lectora a l'Institut de Pedagogia de Münster, però les lleis racials nazis van forçar-ne la dimissió el 1933.
         Va entrar al convent de carmelitas descalces de Colònia el 1934 i va prendre el nom de Teresa Beneta de la Creu. Hi va escriure el seu llibre metafísic Endliches und ewiges Sein (Ésser infinit i ésser etern) amb l'objectiu de conciliar les filosofies de Tomàs d'Aquino i Edmund Husserl. Per escapar de l'amenaça nazi, va ser traslladada al convent de carmelites d'Echt, als Països Baixos, on va escriure Kreuzeswissenschaft: Studie über Johannes vom Kreuz (La ciència de la creu: estudi sobre Joan de la Creu).
Tampoc els Països Baixos eren segurs: la conferència episcopal neerlandesa va fer llegir, el 20 de juliol de 1942 una proclama en contra del racisme nazi. Com a represàlia, el 26 de juliol, Adolf Hitler va ordenar la detenció de jueus conversos, que fins llavors havien estat respectats. Edith i la seva germana Rosa, també conversa, van ser capturades i internades al camp de trànsit de Westerbork abans de ser traslladades en un tren de carrega al camp de concentració d'Auschwitz, on van ser assassinades a les cambres de gas el 9 d’agost de 1942.
            Amb la seva beatificació a la Catedral de Colònia l'1 de maig de 1987, el papa Joan Pau II va voler honorar "una filla d'Israel que durant les persecucions dels nazis ha restat unida en la fe i l'amor al Senyor Crucificat Jesucrist, com a catòlica, i al seu poble com a jueva". Va ser canonitzada per Joan Pau II l'11 d’octubre de 1998. El 2 d’octubre de 1999 el mateix Papa la va proclamar co-patrona d’Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada