dilluns, 28 de gener del 2013

“Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli”


Aquestes són les paraules que el ministre de l’Església diu el Dimecres de Cendra al imposar-nos la cendra al cap. El proper dia 13 de febrer, amb aquest gest, comença el temps de Quaresma que acabarà el dia 28 de març Dijous Sant amb la Cena del Senyor. Al llarg d’aquests quaranta dies, sobretot en la litúrgia del diumenge, fem un esforç per recuperar el ritme i l’estil de veritables creients que han de viure com a fills de Déu.
El sentit de la Quaresma és preparar-nos per a la celebració de la Pasqua: la litúrgia quaresmal disposa a celebrar el misteri pasqual, els fidels fem memòria del baptisme i fem penitència.
El color litúrgic d'aquest temps és el morat que significa dol i penitència. És un temps de reflexió, de penitència, de conversió espiritual; temps de preparació al misteri pasqual.
La durada de la Quaresma està basada en el símbol del nombre quaranta en la Bíblia. En aquesta, es parla dels quaranta dies del diluvi, dels quaranta anys de la marxa del poble jueu pel desert, dels quaranta dies de Moisès i d'Elies a la muntanya, dels quaranta dies que va passar Jesús en el desert abans de començar la seva vida pública, dels 400 anys que va durar l'estada dels jueus a Egipte. En la Bíblia, el nombre quatre simbolitza l'univers material, seguit de zeros significa el temps de la nostra vida en la terra, seguit de proves i dificultats. La pràctica de la Quaresma data del segle IV, quan es dóna la tendència a constituir-la en temps de penitència i de renovació per a tota l'Església, amb la pràctica del dejuni i de l'abstinència. Conservada amb bastant vigor, almenys al principi, en les esglésies d'orient, la pràctica penitencial de la Quaresma ha estat cada vegada més alleugerida a l’occident, però tot i això hem d'observar un esperit penitencial i de conversió.
Començarem l’itinerari quaresmal guiats per l’exemple i la paraula de Jesucrist que en l’Evangeli ens indica el camí d’una autenticitat que ha d’estimular la conversió. Perquè la Quaresma és, abans que tot, temps de retorn a Déu i de retorn als germans. Hem de fer el possible per eradicar la nostra manera de fer egoista o autosuficient.
L’Església ens demana: “Que per la nostra humil confessió obtinguem la remissió dels pecats”. La relació entre el reconeixement de les faltes i el perdó per part de Déu és essencial per tal que aquest temps de salvació doni fruit. Déu està sempre disposat a perdonar, a acollir, perquè es compassiu i benigne.
Tal com ens recorda el salm que es llegeix el dimecres de cendra:

“Compadiu-vos de mi, Déu meu, vós que estimeu tant;
vós que sou tan bo, esborreu les meves faltes;
renteu-me ben bé de les culpes,
purifiqueu-me dels pecats.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada