dijous, 30 de març del 2017

“Pasqua de Resurrecció”


El diumenge 16 d’abril, els cristians celebrarem la festa de Pasqua. Per nosaltres és la festa més important del calendari litúrgic, ja que commemorem la Resurrecció de nostre Senyor Jesucrist.  És el dia en què culmina la Setmana Santa. La festa de Pasqua s'allarga durant vuit dies: és el que anomenem l’Octava de Pasqua. Igualment, s'inicia el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua, que acaba amb la Solemnitat de Pentecosta o Pasqua Granada. Amb el Tridu Pasqual, durant la Setmana Santa, conclou definitivament el període de Quaresma i marca el retorn de la vida i de l'abundància, les quals triomfen inexorablement de la mort, tant a nivell simbòlic (fi de l'hivern, arribada de la primavera) com espiritualment (Crist venç la mort).
El dia de Pasqua varia d’un any a l’altre, ja que es fixa seguint el calendari lunar. És el primer diumenge de la primera lluna plena de primavera.
La festa de Pasqua correspon a una celebració de la tradició jueva que commemorava la travessa del Mar Roig per part dels israelites en el seu èxode d'Egipte. El terme hebreu de 'Pasqua', Péssah, remet a la noció de 'pas', que en la tradició judaica té una doble dimensió: pas d'una terra d'exili a la Terra Promesa i pas de l'esclavitud a la llibertat. La Pasqua cristiana també reflecteix aquest 'pas': el de la promesa de vida eterna que rebem els cristians pel sagrament del baptisme, mitjançant la mort i resurrecció de Jesucrist. <<Pel baptisme hem mort i hem estat sepultats amb Ell, perquè, així com Crist, per l’acció poderosa del Pare, va ressuscitar d’entre els morts, també nosaltres emprenguem una nova vida>> (Rm. 6,4) i l’èxode vers la nova terra promesa, que és l’Església; també com a conversió personal, el pas de la mort a la vida, de les tenebres a la llum, de l’egoisme a la generositat, de l’odi a l’amor. També la transició de l’antiga a la nova Aliança.
Visquem amb goig aquestes festes de Setmana Santa, en el què son els dies més significatius en la vida de Jesús: l’entrada a Jerusalem, aclamat com a Rei (diumenge de Rams); l’últim sopar amb els Apòstols, on Jesús instaurà l’Eucaristia i el manament de l’amor, quan va rentar als peus als deixebles en senyal de humilitat i servei als altres (Dijous Sant); la mort en creu (Divendres Sant) i com a culminació de la setmana la resurrecció de Jesucrist el Diumenge de Pasqua.
Bona Pasqua a tots!!

Mn. Genís Sans, diaca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada