dissabte, 14 de maig del 2016

Solemnitat de Pentecosta


 El diumenge dia 15 de maig, celebrarem la Solemnitat de la Pentecosta. És l’últim dia del temps de Pasqua i celebrem amb fe i goig, que Jesús, vencedor del mal i de la mort, ens dóna el seu Esperit perquè continuem el seu camí, perquè portem al món el seu amor, la seva esperança, la seva promesa de vida.
         Sobre nosaltres els creients, sobre l’Església i sobre el món sencer, s’ha vessat el foc de la misericòrdia de Déu, que ens fa a tots homes i dones nous. La Pentecosta ens recorda i ens renova la vinguda de l’Esperit Sant.
         En el poble jueu originalment s'anomenava "Festa de les Setmanes" i tenia lloc set setmanes després de la festa dels primers fruits (Lv 23,15-21; Dt 16,9-12). Set setmanes són cinquanta dies; d'aquí el nom de la Pentecosta (= cinquanta) que va rebre més tard. Segons (Ex 34,22) se celebrava al terme de la collita de l'ordi i abans de començar la del blat; era una festa movible doncs depenia de quan arribava cada any la collita al seu temps, però tenia lloc gairebé sempre durant el mes jueu de Siván, equivalent al nostre maig / juny. En el seu origen tenia un sentit fonamental d'acció de gràcies per la collita recollida, però aviat se li va afegir un sentit històric: a l'Antic Testament era la festa de la collita i, posteriorment, els israelites, la van unir a l'Aliança a la muntanya del Sinaí, cinquanta dies després de la sortida d'Egipte, es celebrava en aquesta festa el fet de l'Aliança i el do de la Llei.
         En el marc d'aquesta festa jueva, el llibre dels Fets col·loca l'efusió de l'Esperit Sant sobre els apòstols (Ac 2 1,4). A partir d'aquest esdeveniment, Pentecosta es converteix també en festa solemne pels cristians (Ac 20,16; 1 Cor 16,8).
         La festa de la Pentecosta és un dels Diumenges més importants de l'any, després de la Pasqua.
         Encara que durant molt de temps, a causa de la seva importància, aquesta festa va ser anomenada pel poble segona Pasqua, la litúrgia actual de l'Església, tot i que la manté com a màxima solemnitat després de la festivitat de Pasqua, no pretén fer un paral·lelisme entre ambdues, al contrari, busca formar una unitat on es destaqui la Pentecosta com la conclusió de la cinquantena pasqual. És una festa de plenitud. Per tant no podem desvincular-la de la principal de totes les festes que és la Pasqua.
         En aquest sentit, Pentecosta, no és una festa autònoma i no pot quedar només com la festa en honor a l'Esperit Sant.
         Cal insistir que, la festa de la Pentecosta, és el segon diumenge més important de l'any litúrgic on els cristians tenim l'oportunitat de viure intensament la relació existent entre la Resurrecció de Crist, la seva Ascensió i la vinguda de l'Esperit Sant.
         És bo tenir present, doncs, que tot el temps de Pasqua és, també, temps de l'Esperit Sant, Esperit que és fruit de la Pasqua, que va estar en el naixement de l'Església i que, a més, sempre estarà present entre nosaltres, inspirant la nostra vida, renovant el nostre interior i impulsant-nos a ser testimonis enmig de la realitat que ens correspon viure.

         Invoquem, un cop més, a l'Esperit Sant perquè ens faci el do de la seva llum i la seva força i, sobretot, ens faci fidels testimonis de Jesucrist, el nostre Senyor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada